Přejít k hlavnímu obsahu

www@zs5kveten.cz +420 606 076 420

Datum akce
05. 11. 2021

Rádi jsme využili nabídku paní doktorky Kašákové a v pátek 5. listopadu 2021 jsme se vypravili na exkurzi do oční ordinace. Abychom se do ordinace vešli, rozdělili jsme se na tři skupiny, které ordinaci postupně navštívily. Paní doktorka si pro nás připravila povídání o fungování oka a jeho vlastnostech. Stejně jako každá část lidského těla je oko neuvěřitelně komplexní systém se spoustou částí, které musí správně fungovat. Jakmile přestane správně pracovat některá jeho součást, je potřeba vyhledat očního lékaře. Mohli jsme si prohlédnout model oční čočky i skutečnou umělou čočku, kterou lékaři vkládají pacientovi do oka, pokud podstoupí operaci např. šedého zákalu. Všechny nás překvapilo, jak je skutečná čočka malinká.

Zaujalo nás také povídání o očních nemocech, které demonstroval mimo jiné plakát s možným postižením vidění. Některé vady vidění jsou léčitelné, jiné bohužel ne. Prakticky jsme si vyzkoušeli testy barevného vidění. Vypadá to, že všichni budou moci jednou řídit auto. Zelenou od červené rozeznal každý.

Po teoretickém úvodu nás paní doktorka vzala do vyšetřovny, kde jsme si prohlédli různé nástroje a trochu nás zamrazilo při popisu některých prý běžných zásahů do oka. Pobavila nás ukázka testu tvorby slz, který probíhá tak, že si pacient na několik minut za víčko zastrčí speciální papírek, který mu visí z oka, a němž se pak pozná, zda jeho oko tvoří slzy v dostatečném množství.

Paní doktorka nás také poučila o tom, jak si pomoci, pokud se nám dostane nějaké cizí tělísko pod horní víčko. Často slzy nepomohou, takže je potřeba víčko obrátit a navlhčeným vatovým tamponkem tělísko opatrně vyndat. A čistá voda je jako vždy nejlepším pomocníkem, ať už máte v oku nějakou nečistotu, nebo když vám do oka stříkne nějaká nebezpečná látka. S vápnem se dnes jen tak nepotkáme, ale louh na čištění odpadů doma často máme a při vaření se nám do oka může dostat kyselina citronová či jiné agresivní látky.

V běžně tmavé zadní vyšetřovací místnosti nám paní doktorka rozsvítila, takže jsme si mohli prohlédnout všechny moderní vyšetřovací přístroje, jejichž pořizovací cena se někdy rovná ceně menšího automobilu. Paní doktorka nám vše předvedla a většinu přístrojů jsme si mohli vyzkoušet. Někteří z nás zjistili, že sice nemají stoprocentně ostrý zrak, ale při běžných činnostech to není vůbec problém. Také oční tlak všech, kteří se odvážili podstoupit jeho měření, byl v limitu.
 
Drahé přístroje jsou sice základem vyšetřovacích metod v dnešní ordinaci očního lékaře, ale klasické čočky a optické hranoly mají stále svůj význam. Kromě vyšetření nejčastějších vad zraku slouží také ke zjištění šilhání či jiných vad oka. Klasická svítící tabule s písmenky, která je potřeba přečíst z určité vzdálenosti, nahradila dnes obrazovka s možností zobrazit různé znaky v různé velikosti. Ale když nefunguje technika, je stará klasika stále dobrá.
 
Na závěr návštěvy připravila paní doktorka videosestřih záznamu oční operace oka, na jehož sítnici se dostala kovová špona. Přestože při operaci oka neteče krev, někteří citlivější jedinci strávili raději závěr návštěvy v bezpečí čekárny. Nejspíš mezi námi moc budoucích lékařů nebude. Ale stačil by třeba jeden :-)
 
Děkujeme paní doktorce Kašákové za krásně připravený program návštěvy její ordinace, za všechny informace a praktické ukázky a určitě si vezmeme k srdci její rady. Čas od času si zkontrolujeme, zda každé naše oko vidí stále stejně, a pokud by se v našem vidění objevily nějaké stíny, tmavé skvrny či naopak záblesky, rozhodně to nepodceníme a vyrazíme pro radu do oční ordinace.
 
Ještě jednou velké díky za všechny z třetího trojročí.
 
 
 
 
Návštěva oční ordinace

O nás

Naše škola se nachází v centru města na dopravní obslužnosti, v každém ročníku má po dvou až třech třídách. Od roku 2014 jsou naší součástí i třídy s Montessori pedagogikou.

Adresa školy:

ZŠ Liberec, ul. 5. května 64/49, přísp. org.
ul. 5.května 64/49
460 01 Liberec 1

ID datové schránky: jq2mpc6

č.ú školy: 5448672/0800
č.ú. SRPŠ: 980914309/0800

Telefony:

1.stupeň: 734 234 102
2.stupeň: 606 076 420
Montessori: 778 541 451
Jídelna:   734 234 104
Družina:  734 234 105

Zřizovatel:

Město Liberec, nám. Dr. E.Beneše 1
460 59 Liberec 1